Rufa, Mastin Espagnol Mix op het strand van Terschelling
Adoptiehonden,  Alle Hondenverhalen,  Underdogs

Rufa, weerbare trotse meid

Een nieuwe start voor Rufa én nieuwe avonturen bij Hondenlevens…

Afgelopen voorjaar werd mij gevraagd of ik komende zomer op Rufa, een jonge kruising Mastin Espagnol, wilde passen. Ik kende Rufa nog niet en luisterde naar haar verhaal.

Een teefje  uit Spanje van nog geen jaar. Ze was pas bij haar nieuwe familie in Harlingen komen wonen en kwam uit een Spaanse hondenopvang. Kitty en haar gezin hadden Rufa geadopteerd en ze woont sinds februari 2016 bij hen. Een nieuw thuis voor een mishandelde en ondervoede pup. Rufa is sinds ze bij haar nieuwe familie is komen wonen heerlijk aan het opbloeien na een traumatische start van haar leven.

Kitty zocht voor de zomer een plekje waar Rufa in alle rust en vertrouwen verder kon wennen aan haar nieuwe Hollandse leventje. De boot waar Rufa’s baasje op werkt en het hele gezin de zomer doorbrengt, zou nog veel te stressvol zijn voor Rufa.

Uiteraard zei ik ‘ja’ op dit verzoek. Behalve dat ik het na de dood van mijn eigen Boeke heerlijk vind om op honden te passen, kan ik me geen fijnere plek voor een hond als Rufa voorstellen dan Terschelling.

Voor mij zelf is het ook heel gezond om weer lekker met een nieuw hondenmaatje in beweging te komen en de natuur in te gaan. Bovendien zou Rufa voor Hondenlevens een perfecte “try-out” zijn en betekent daarmee iets bijzonders voor Hondenlevens want de Spaanse schone mag het spits afbijten van één van de doelen die Hondelevens heeft:

Honden zoals Rufa een tijdelijke plek geven om op adem te komen. Hen te leren dat het leven leuk kan zijn, dat mensen vriendelijk kunnen zijn, vrij te kunnen spelen met andere honden, met andere dieren en met vertrouwen een nieuw leven te beginnen op weg naar een geschikt en warm ‘forever home’.

‘Roef’ heeft het geluk al zo’n thuis gevonden te hebben. Ze heeft al een paar maanden kunnen wennen aan de Nederlandse bodem en de warmte van een fijn gezin. Nu logeert ze bij mij op het eiland en aan het einde van de zomer mag ze weer terug naar haar Friese familie in Harlingen.

Via Kitty kwam ik in contact met Pat Waterhouse; de eigenaresse van het Spaanse asiel waar Rufa (toen nog Vivianne) in het najaar van 2015 ondervoed en mishandeld werd opgevangen. Ze was daar als pup met haar broertjes Jojo en Victor terecht gekomen nadat ze gered waren uit de mishandelende handen van een Roma familie. Jojo was al zwaar getraumatiseerd in de opvang binnengekomen, toen Victor en Vivianne daar een paar weken later ook arriveerden. De pups bleken, zo jong als ze waren al de nodige trauma’s te hebben. Hun huid zat onder de brandwonden, de vlooien en de teken en ze waren zwaar ondervoed.

‘Vivianne’, leek er van de drie pups het minst slecht aan toe, maar was evengoed erg schichtig en wantrouwend naar vreemde mensen, voorál naar mannen en kinderen. Het was duidelijk een hondje met een nare geschiedenis, zo jong als ze was.

Ik wilde graag weten wat er precies met Rufa was gebeurd. Kitty bracht me daarom in contact met haar in Spanje wonende Ierse redster, Pat Waterhouse van ‘Pets rescue Retreat’ in Malaga.

Adoptiefhond Rufa als pup in Spanje

Pat Waterhouse vertelt:

Ik zag een vreselijk bericht op Facebook over een puppy dat zwaar mishandeld was door mensen van een Roma familie.

Zij hadden de pup (Jojo) herhaaldelijk opgehangen – lang genoeg om hem bijna te laten stikken, maar te kort om hem dood te laten gaan – en ondertussen verbrandden ze zijn kleine lijfje met sigaretten… 

Iemand slaagde er in Jojo uit deze afschuwelijke omstandigheden te redden, maar durfde mij niet te vertellen wie deze familie was of waar ze woonden uit angst voor wraak. Ik zorgde voor Jojo. Hij was zwaar ondervoed en getraumatiseerd en woont nu nog steeds bij me. Het gaat redelijk goed met hem, maar ik weet niet of Jojo ooit zou kunnen wennen aan een nieuw gezin. Zijn vertrouwen in mensen is zwaar beschadigd.

Een paar maanden nadat Jojo bij me werd gebracht, werd ik door dezelfde persoon opnieuw benaderd met twee andere pups, Victor en Vivianne. Deze twee kwamen bij dezelfde familie vandaan en mij werd gevraagd of ik ook voor deze pups wilde zorgen. Ik kon natuurlijk niet weigeren en nam ook Victor en Vivianne (nu Rufa) op in mijn asiel. Ook deze pups waren zwaar ondervoed en angstig, maar ze leken iets minder getraumatiseerd dan Jojo. 

Broertje pup Victor in het Spaanse asiel
Broertje Victor

Evengoed reageerde Victor zijn stress en angst af met agressief gedrag. Het teefje Vivianne was erg verlegen en had continu geruststelling nodig met voorzichtige knuffels en veel liefde. 

De herontmoeting van Jojo met zijn broertje Victor en zusje Vivianne was heel aandoenlijk om te zien. Ze herkenden elkaar direct en ze waren zichtbaar blij elkaar te zien. 

Ook de huid van Victor -en Vivianne was zwaar geïnfecteerd door brandwonden, vlooien en teken. Ik heb ze daarom de eerste week in mijn badkamer in quarantaine moeten houden, uit angst voor besmetting van de andere honden.

Geleidelijk aan deden Victor en Viv het steeds beter op goed voedsel en veel liefde en na een paar maanden had de jonge Vivianne geluk; ze werd gespot door de Harlingse Kitty en haar gezin. Mensen met veel ervaring met en liefde voor honden. Sinds februari 2016 is Vivianne liefdevol opgenomen in het gezin in Friesland en is omgedoopt tot ‘Rufa’. Rufa doet het erg goed bij haar nieuwe familie.

Logo Pat's Rescue Retreat hondenopvang Broertje Victor heeft nog geen nieuw gezin gevonden en woont in een andere hondenopvang in Spanje, maar het gaat goed met hem. En Jojo, het zwaarst getraumatiseerd, blijft voorlopig bij mij wonen. En Viv, nu Rufa… is onze geluksvogel.

 

 

 

 

Love, Pat Waterhouse

 

Rufa logeert inmiddels alweer een paar weken bij mij op Terschelling. Het is fijn om op haar te mogen passen. Ook mijn jonge, rode kater Hidde vindt het geen probleem. Ik merk aan haar dat ze geen makkelijke puppytijd heeft gehad. Af en toe is ze schichtig voor plotselinge geluiden of voorwerpen en bij vreemde mannen is haar wantrouwen nog zichtbaar.

Maar wat doet deze Spaanse mooie dame het ontzettend goed en wat is ze lief en stoer, ondanks alles wat ze mee heeft gemaakt. Een weerbare lieve hond.

We zijn volop aan het genieten en maken regelmatig met de rugzak op eindeloze ‘hike-tochten’ op het eiland.

Meer zien over de avonturen deze de Spaanse Rufa op Terschelling? Volg dan haar avonturen hier en op de nieuwe Hondenlevens website!

Frouck, Hidde en Rufa.

Hiken met de hond, Rufa
Outdoor avonturen op Terschelling met Rufa

Leuk als je je reactie ook hier achterlaat!

%d bloggers liken dit: