Samojeed Doerak en Hans
Alle Hondenverhalen,  Happy Go Lucky

Doerak, mijn lifesaver

Hans vertelt over zijn inmiddels vijfde Samojeed, Doerak:

Doerak is mijn vijfde hond. Hij kwam in 2012 bij me wonen, nadat mijn vierde Samojeed Suzy op dertienjarige leeftijd overleed. Ik begon eind jaren tachtig samen met mijn toenmalige vriendin, met het houden van Samojeden. Wij kregen toen onze eerste honden: de broertjes Fitz en Fellow. Na het verbreken van de relatie, hebben we in goed overleg besloten dat Fitz bij mij ging wonen en Fellow bij het vrouwtje bleef. Beide zijn we op Terschelling gebleven.

Fitz was voor mij een fantastische hond; met hem had ik een intens mooie band. Fitz is 16 jaar oud geworden en was destijds één van de oudste Samojeden van Nederland. Met Fitz is mijn liefde voor Samojeden begonnen. Tijdens het leven van Fitz kreeg ik er weer een Samojeed bij: Bjelki. Ik zou over hen allemaal wel willen vertellen. Momenteel is Doerak mijn grote vriend en mijn dierbaarste bezit. Doerak is nu vier jaar en kwam als pup van negen weken bij mij op Terschelling. Mijn vijfde hond alweer.

Samojeden pups Doerak
9 Samojeedjes op een rij. Doerak is er één van.

Het was geweldig om hem op te voeden. Doerak bleek een fijn en makkelijk karakter te hebben. Hij is nergens bang voor en is sociaal met iedereen. Een echte Samojeed; lief, speels en sociaal. Hoewel hij goed in staat is om voor zichzelf of de baas op te komen als het nodig is, zal hij vechten altijd proberen te vermijden. Dat is het fijne van deze hond.

Doerak is wel een echte jager en hij komt regelmatig thuis met een gevangen konijn. Inmiddels heb ik hem geleerd dat hij de konijnen die hij vangt, zelf moet begraven.

Samojeden werden vanwege hun speelse en vriendelijke aard door de nomaden in Siberië gehouden voor verschillende doelen; behalve voor de jacht, werden ze ook als rendierhoeder gebruikt en soms als sledehonden. Maar ze werden voornamelijk als gezinshond gehouden, als speelkameraadjes voor de kinderen en om hen warm te houden. Samojeden zijn zeer sociale en vriendelijke honden. En Doerak doet zijn ras eer aan!

Ik heb een zware tijd achter de rug, waarin Doerak gewoonweg mijn reddingsboei, mijn lifesaver bleek te zijn. Hij heeft mij werkelijk door zware tijden geloodst en ik weet zeker, dat ik zonder hem niet zo snel vooruit zou zijn gekomen, als nu mét hem.

Doerak is mijn grootste maatje en hij voelt haarfijn aan hoe het met mij gaat. Hij past zijn gedrag aan mijn stemming aan en het is bijzonder om te zien hoe goed hij mij verstaat.

Met elke hond had ik een goede en andere band. Zo uniek als Fitz vroeger voor mij was, zo uniek is Doerak nu ook weer voor mij, maar op een andere manier. Je kunt honden niet met elkaar vergelijken. De band is met elke hond weer anders en elke hond was voor mij uniek. Doerak is dat nu. Ik zou niet weten wat ik zonder hem moest en doe alles wat in mijn vermogen ligt om zo goed mogelijk voor hem te zorgen.

Een Samojeed heeft beweging en verzorging nodig, en ik geef hem dat zoveel als ik kan. Elke dag fiets ik zo’n dertig kilometer met hem, verdeeld over 3 rondes. Moet ik om zes uur ’s ochtends beginnen op mijn werk, dan zorg ik dat ik om vijf uur in de ochtend op de fiets zit om met Doerak eerst een goede ronde te kunnen doen. En hoewel hij prima alleen kan zijn, probeer ik er altijd voor te zorgen dat hij niet te vaak en te lang alleen is. Gezien alles wat hij voor mij betekent, verdient hij mijn beste zorg.

Een leuke bijkomstigheid is dat de fietsrondes die ik met Doerak doe, ook goed zijn voor mij. Door hem kom ik veel naar buiten, zie ik veel mensen en krijg ook ík mijn beweging. In goede tijden is Doerak mijn vrolijke vriend. In moeilijke tijden is hij mijn reddingboei.

We houden elkaar in topconditie!

Samojeed Doerak met baasje Hans
Doerak en Hans

Leuk als je je reactie ook hier achterlaat!

%d bloggers liken dit: